Skip to content

Saturatia de oxigen este unul dintre cei mai importanți indici ai sănătății tale. Dacă saturatia de oxigen este scăzută înseamnă că poate indica diferite complicații și boli, ceea ce impune absolut necesar consultarea unui medic de urgență. Astăzi îți vom explica tot ce trebuie să știi despre acest subiect. Saturatia de oxigen a devenit de actualitate în ultimul timp deoarece din ce în ce mai mulți oameni care au trecut prin boala produsă de virusul Covid 19 au întâmpinat astfel de probleme. Care sunt valorile normale ale saturatiei de oxigen sau de ce scade saturatia de oxigen vei afla citind acest articol.

Ce este saturatia de oxigen?

Saturatia de oxigen este unul dintre cei mai importanți indicatori pentru sănătatea ta. Valoarea acesteia este utilă, mai ales pentru oamenii care suferă de afecțiuni care implică sau solicită plămânii ori întregul sistem respirator. Atunci când saturatia de oxigen scade sub 93%, proteinele din organism se sintetizează ca reacție la inflamatie și încep să acapareze săculeții cu aer din plămâni. Astfel, oxigenul nu mai ajunge în sânge. Din moment ce oxigenul nu mai ajunge în sânge, organele nu mai sunt oxigenate în mod corect și astfel se declanșează diferite procese care afectează organismul, putând să producă chiar moartea.

Virusul Covid 19 are acces în organism prin cale aeriană. Altfel spus, primul expus este sistemul respirator. În perioada de început, adică de infectare, sunt afectate căile respiratorii, căile nazale, faringe, laringe și trahee, iar apoi se extinde spre căile respiratorii joase precum bronhii, bronhiole și plămânii, loc în care virusurile se multiplică și produc complicații grave.

Saturația normală de oxigen

Valorile care depășesc 95% sunt considerate a fi valori normale ale saturatiei de oxigen. Practic, cu cât se apropie mai mult de 100%, cu atat este mai bine pentru oxigenarea organelor și pentru întregul organism.

Valorile de sub 95% a saturației de oxigen indică nevoia pacientului de a fi monitorizat, iar când valorile scad sub 90% înseamnă că pacientul are nevoie de asistență medicală sau de ventilatie mecanică.

Scăderea saturației de oxigen

Scăderea saturației de oxigen din sânge poartă denumirea de hipoxemie. Această patologie poate fi declanșată de mai multe afecțiuni medicale, însă cele mai frecvente sunt:

  • Apneea de somn
  • Bolile de inimă, inclusive anomaliile cardiace
  • Astm, emfizem pulmonar, pneumonie, bronșită, BPOC sau orice altă afecțiune a plămânilor
  • Anemia severă
  • Altitudinea crescută

Simptomele nivelului scăzut de oxigen

Atunci când nivelul saturatiei de oxigen din sânge este scăzută, încep să apară o serie de semne și simptome pe care nu prea le poți ignora. Printre cele mai frecvente se numără și:

  • Răcirea extremităților – sunt persoane care au tot timpul mâinile și picioarele reci, astfel că pentru ele acest simptom nu este foarte util. Urmărește evoluția sau apariția celorlalte simptome și corelează-le cu acesta dacă de obicei nu ai astfel de probleme.
  • Invinetirea buzelor, a fetei, a degetelor, a limbii sau a unghiilor – este unul dintre cele mai evidente simptome. Mai mult decât atât, acest simptom poate fi descoperit rapid, după o simplă privire în oglindă.
  • Pierderi de memorie și de concentrare – este un simptom al saturației de oxigen scăzute, însă foarte mulți oameni îl ignoră
  • Tuse freventa
  • Stări de agitație
  • Bătăi alerte ale inimii
  • Durere de cap puternică și frecventa – este unul dintre primele simptome care indică un nivel scăzut al saturației de oxigen
  • Stări de ameteala
  • Respirație scurtă
  • Senzații de sufocre
  • Stări de somnolență
  • Tulburări de vedere
  • Pierderea conștienței

Cum măsori nivelul saturatiei de oxigen?

Oximetria reprezintă măsurarea saturației de oxigen din sânge. Acesta se realizeaza cu ajutorul unui pulsoximetru, un dispozitiv care ajută la evaluarea cantității de oxigen din sânge. Practic, acesta măsoară saturația periferică a oxigenului (SpO2) și pulsul.
Pulsoximetrul poate fi utilizat oricând și oriunde ai nevoie. Acasă, în locuri publice, la spitale sau când te plimbi prin parc. Folosirea lui este simplă, rapidă și non dureroasă.
În funcție de nivelul ales, pulsoximetrele pot fi aplicate la nivelul degetului de la mâna, de la picior sau la lobul urechii. Pentru a primi rezultate cât mai exacte, este indicat ca femeile să nu aibă degetul arătător dat cu ojă sau aplicate unghii false, întrucât acestea pot provoca citiri inexacte.

De asemenea, este important să știi că pulsoximetrul trebuie curățat după fiecare utilizare și înainte și după ce a fost folosit de o altă persoană.

saturatia oxigenului

Afectiunile care pot provoca scăderea oxigenului din sânge

Există unele afectiuni în care nivelul de oxigen din sânge poate scădea, iar acestea sunt:

  • Boli pulmonare (BPOC, pneumonie, astm, emfizem, fibroză pulmonară, bronșită)
  • Boli de inimă
  • Insuficiență cardiacă
  • Anemie
  • Apneea în somn
  • Malformații cardiace congenitale
  • Febră
  • Covid-19

Covid 19 și saturația de oxigen

Așa cum spuneam și mai sus, acest subiect a luat amploare în ultima perioada, odată cu declanșarea virusului Covid 19. Consecințele acestuia se exprima la nivelul organelor care sunt și cele mai afectare. Pentru început ne referim la plamani și căile respiratorii joase, urmând ca pe parcursul avansării bolii să fie afectate și organele dependente de oxigenul din sângele arterial, precum creierul, muschii și organele interne. Toate aceste lucruri se întâmplă în urmă afectării funcției respiratorii și scăderii capacității de difuziune a oxigenului din aerul expirat, precum și a scăderii conținutului de oxigen din sânge.

Saturatia de oxigen începe să scadă atunci când organismul are o imunitate slabă. Imunitatea reprezintă capacitatea organismului de a anihila agenții patogeni cu care intră în contact. Aceasta este dezvoltată încă de la naștere, iar pe parcursul vieții este afectată de mai mulți factori. Spre exemplu, persoanele care au o imunitate puternică se îmbolnăvesc rar și au o capacitate de vindecare mai rapidă.

Sistemul imunitar lupta împotriva virusurilor, bacteriilor, paraziților, ciupercilor, substanțelor nocive și altor corpuri străine care nu sunt compatibile cu organismul uman. Astfel, sistemul imunitar sănătos va putea întotdeauna să țină departe agenții patogeni de țesuturile sănătoase și să-i elimine din corp.

Recuperarea după Covid 19

Persoanele care au avut forme mai grave de boală și care au fost internate în spital indiferent dacă au avut sau nu nevoie de susținere respiratorie au, de cele mai multe ori, probleme cu scăderea capacității respiratorii, dificultăți de adaptare la efort fizic scăzut sau mediu sau dificultăți funcționale diverse care implică oboseala instalată foarte repede, că simptome post Covid.

Toți pacienții care au aceste simptome trebuie să își recupereze complet sănătatea, adică capacitatea funcțională, prin programe de recuperarea personalizate. Cu ajutorul acestor programe, pacientul își recâștigă integral funcția respiratorie, dar și capacitatea de efort, astfel încât să se poate reintegra total în activitățile vieții de zi cu zi.

Dacă ai trecut prin lupta cu virusul Covid 19 sau suferi de alte probleme medicale care au ca repercusiuni asupra organismului tău pierderea saturației de oxigen optime, iată care sunt soluțiile de prevenție și recuperare:

  • Oxigenoterapia – este o procedura medicală care are rolul de a compensa deficitul oxigenului din organism, prin creșterea concentrației de oxigen în aerul inspirat. Tratamentul medical presupune expunerea pacientului într-o camera hiperbara unde poate inhala oxigen 100% pur, cu o presiune de 2.5 atmosfere mai mare decât presiunea atmosferică normală.
  • Proceduri electroterapeutice cu efect antialgic și antiinflamator.

Ambele metode reduc dificultățile de respirație, ameliorează simptomele, diminuează anxietatea și depresia și scad incidența complicațiilor.

Sănătatea ta este cea mai importantă. Dacă ai trecut prin lupta cu virusul Covid 19 sau ai alte afecțiuni care afectează nivelul saturatiei de oxigen și vrei să le previi, contactează -ne.

Play Video