Skip to content

Ce este de fapt terapia hiperbară? Terapia hiperbară cu oxigen este un tratament medical care urmărește mărirea concentrației de oxigen, având ca scop amplificarea procesului de vindecare a corpului. Acest tip de terapie are loc într-o cameră hiperbară, cameră în care presiunea atmosferică este aproximativ de trei ori mai mare decât presiunea normală. Este un procedeu medical foarte benefic întrucât este bazat pe oxigen, care este unul dintre elementele structurale de bază ale organismului. Organismul tău are nevoie de oxigen pentru a avea loc reacțiile chimice ce produc energie.

terapia hiperbara cu oxigen

Terapia hiperbară nu este deloc o tehnică nouă în medicină, dar nu a fost atât de utilizată în România, primul impact mai puternic cu această terapie fiind în cazul Colectiv, iar următorul a fost pandemia de Covid-19. Terapia a început să-și extindă domeniile de aplicare, inițial fiind creată pentru recuperarea scafandrilor.

Cum se desfășoară o ședință de terapie hiperbară?

saturatia de oxigen

Terapia hiperbară poate fi realizată într-o încăpere pentru unul sau mai mulți pacienți, încăpere ce poartă denumirea de cameră hiperbară. Pentru fiecare pacient înainte să înceapă ședința există un protocol ce constă în măsurarea tensiunii și măsurarea pulsului. De asemenea, fiecare pacient va lua 3 cuburi de glucoza. La începutul ședinței vei auzi un zgomot produs de aerul ce va intra în incintă. O reacție ce apare des la pacienți este înfundarea urechilor în primele minute, dar se poate extinde și pe perioada ședinței. Este indicat să încerci să echilibrezi presiunea din ureche prin mișcări blânde, căscat sau înghițit. Oricum nu vei avea ocazia să te panichezi sau să ți se întâmple ceva pentru că medicul îți va fi alături pe toată perioada ședinței îndrumându-te în cazul unor reacții adverse sau diverse probleme ce pot apărea. Spre finalul ședinței, vei observa cum presiunea din cameră va scădea treptat până când va reveni la cea normală. Se poate spune că terapia se împarte în trei etape: compresia, etapă care durează aproximativ 15 minute, apoi urmează tratamentul propriu-zis, iar timpul va fi diferit în funcție de fiecare pacient și perioada de decompresie, scăderea presiunii din încăpere, care durează aproximativ 15 minute.

Pentru ce afecțiuni este recomandată terapia hiperbară

oxigenoterapie

În medicina hiperbară afecțiunile pentru care terapia este recomandată se împart în trei categorii: afecțiunile în care este neapărată nevoie să urmezi terapia, cele pentru care este recomandat să o urmezi și afecțiunile pentru care terapia este un tratament opțional. Terapia este recomandată cu strictețe pentru intoxicațiile cu monoxid de carbon, pentru inflamațiile precum cistita și prostatita, accidentele de decompresie, embolia cu gaz și infecțiile anaerobe bacteriene sau mixte. În categoria afecțiunilor pentru care este doar recomandată sunt leziunile diabetice ale piciorului, osteoradionecroză, leziuni ale țesuturilor moi induse prin radioterapie, ulcer ischemic sau refractară osteomielită cronică. Afecțiunile pentru care pacientul poate alege dacă vrea sau nu să facă terapia sunt următoarele: encefalopatie post anoxică, radionecroza laringelui, leziunea sistemului nervos central indusă de radioterapie, plăgile cutanate secundar proceselor inflamatorii, otita, insuficiența fetoplacentară, paralizie facială și altele.

Indiferent de afecțiunea pentru care vei merge la terapie, ți se vor face analize suplimentare pentru a identifica dacă suferi de vreo boală ce te-ar putea afecta în timpul terapiei.

Pentru că doctorii sunt conștienți de faptul că fiecare persoană este unică în felul său, pacienții sunt tratați la nivelul individual, cu scheme personalizate. Pentru a primi tratamentul corect, pacienții sunt analizați complet, doctorii fiind foarte atenți și luând în calcul toți factorii ce pot afecta stare de sănătate a pacientului. Analizează istoricul medical, tratamentele pe care pacientul le-a urmat în trecut, antecedentele, factorii genetici de mediu, cei emoționali, dar și regimul medical pe care pacientul îl are. Ca pacient, ești rugat să îți faci și analizele de sânge pentru că medicii vor să fie siguri de eficiența tratamentului, dar și de corectitudinea în care este tratată problema de sănătate. După toate aceste analize au existat și cazuri în care pacientul nu a urmat terapia, pentru că nu a fost compatibil cu aceasta.

Beneficiile terapiei hiperbare

Prin intermediul oxigenoterapiei hiperbare la nivelul organismului tău se vor observa următoarele beneficii, circulația sangvină va fi îmbunătățită și în plus această terapie stimulează la formarea unor noi capilare. Inflamația și toxinele vor scădea și vei observa cum îți va crește imunitatea corpului. De asemenea rata de vindecare este amplificată în cazul rănilor, a plăgilor și acest lucru va fi vizibil pentru tine dacă va fi cazul. Îmbunătățește nivelul metabolic general și stimulează producerea de celule stern. Iar în cazul în care saturația de oxigen din corpul tău nu este la valoarea potrivită prin intermediul acestei terapii vei ajunge să ai valoarea normală a saturației de oxigen.

Oxigenoterapia hiperbară s-a dezvoltat și în centrele de înfrumusețare pentru ca poate fi de un real ajutor împotriva îmbătrânirii.

Trebuie să fii foarte atent în alegerea clinicii de terapie hiperbară, să optezi pentru un centru în care procedura se execută corect, sigur, fără vreo șansă chiar și mică de iradiere și fără dureri sau alte efecte secundare.

Așadar dacă vrei să urmezi ședințe de terapie hiperbară nu trebuie decât să alegi clinica potrivită, care respectă toate aceste reguli pentru ca tu să urmezi un tratament corect, ce va fi eficient și în același timp să fii și în siguranță.

Play Video